House reconstruction in France


Location

Moscow Region

Project Development

2014 – present

Reconstruction period

2014 – present

Idea
Architectural and design solutions

Idea

The house is located in a small picturesque village in the south of France. The site is covered with century-old fir trees, and the construction is literally hidden from a passer-by in the greenery. We intend to preserve the original look of the house (which dates back to the 19th century) and the site as we always try to treat such historical objects with great respect to their heritage.

Major new construction and landscaping works are going to be carried out on the neighboring land plot. The project provides for erection of a summer pavilion with a kitchen and lounge as well as setting up an open-air pool and a small playground.

Architectural and design solutions

At the initial stage of a project dealing with reconstruction of a historical object we often come across the problem of adapting the existing living space to the new functional needs while following all the current regulations. In this case we had to provide the house with the modern heating system meeting the preferences of the present owner. It was absolutely irrational to keep the gas boiler in the original place so we started looking for a different room for it. We thought of a space with natural lighting and a separate entrance. The ideal solution was the space under the platform-terrace. It did already have its own entrance so the task was to set up natural lighting. Thoroughly studying the space we found two walled-up symmetrical windows that we cleared up and restored to the original condition. We have also used it for hiding the AC units so as not to spoil the authentic exterior of the building.

Inside the construction the project provides for reinforcement of all the timber joists, replacing of floors, windows, and engineering systems that should meet all the modern standards.

In the adjacent orchard with apple trees we plan to set up an additional leisure area with an open-air pool, BBQ pavilion, large dinner table and a sitting area. At the same time we set the task of preserving all the trees.

Other posts